onsdag 29. august 2012

Reservasjon ved kortbruk

Når du bruker kort vil butikken reservere et beløp på kortet som tilsvarer det du handler for. Det betyr at handler du for 500 kr i en butikk og betaler med kort vil banken redusere disponibelt beløp på din konto med 500 kr. Dette gjøres for å hindre at de samme pengene brukes flere ganger. I løpet av 5 virkedager vil selve kjøpet på 500 kr bli belastet og reservasjonen fjernes. I praksis i Norge går dette ofte mye raskere. Det er ikke uvanlig reservasjonen skjer en dag og belastningen neste dag. Dette fungerer normalt helt greit. Du har 5000 kr på kontoen, handler for 500 kr og ser at saldoen fremdeles er 5000 kr, mens disponibelt beløp er 4500 kr. Neste dag er saldo kr 4500 og disponibelt beløp 4500 kr. Dette skjer i norske butikker og norske minibanker. Bruker du kort i minibank eller butikk vil det først bli sjekket ok korte er gyldig og om det er dekning for beløpet, så reserveres beløpet og når transaksjonen er endelig gjennomført, f.eks. minibanken har spyttet ut penger, eller betalingsterminalen har skrevet ut kvittering, foretas den endelige belastningen. Normalt går dette veldig raskt i Norge.

Dette systemet med reservasjon kan også benyttes på en annen måte. Dersom du får tilgang til en tjeneste først og betaler etterpå så er det vanskelig på forhånd å fastslå hvor høy regningen blir. Da reserveres gjerne et veldig høyt beløp som en sikkerhet for betalingen. Dette er helt vanlig ved leie av bil eller ved hotellopphold. Hvor stor regningen blir vet en ikke nøyaktig før bilen leveres tilbake eller du sjekker ut av hotellet. Du er også ansvarlig for eventuelle skader. For å sikre seg mot dette blir det ofte reservert et beløp som er mye høyere enn forventet regning. Det er derfor viktig at når du gjør opp så bruker du same kortet slik ar reservasjonen erstattes med det beløpet du skal betale. Betaler du med et annet kort eller kontant vil reservasjonen fortsatt ligge der i typisk 5 virkedager.
I Norge er reglene strenge. Du skal være informert om dette på forhånd. Utover de avtalte priser er det ikke lov å belaste mer enn et rimelig beløp f.eks. ved skader.

I utlandet er det ikke nødvendigvis samme regler. Betaler du på bensinstasjon reserveres et stort beløp når du setter inn kortet og det kan ta flere dager før det riktige beløpet blir belastet. Det kan også forekomme at en restaurant vil se kortet ditt først og reservere et større beløp slik at de er sikre på at du kan betale regningen.

Dette er problematisk fordi du ofte ikke vet hvor mye som er reservert. Beløpet er ofte mye høyere enn den endelige regningen og det kan ta flere dager før reservasjonen erstattes av en endelig belastning.

Dette er en av grunnene til at en bør ha et kredittkort i tillegg til vanlig debetkort. På et kredittkort vil disse reservasjonene spise av en kredittgrense, men har du andre kort i tillegg blir problemet mindre.

lørdag 25. august 2012

Manchester United Visa

Santander har nå kommet med et nytt kredittkort med gode rabatter. gir 10-20 % rabatt hos enkelte brukersteder. Du får 20 % rabatt hos baresko.no, 10 % på Comfort hoteller i Norge og Sverige og 10 % Clarion Collection hoteller i Norge, Sverige og Danmark.

Kortet gir også 10 % rabatt på medlemskap i den offisielle supporterklubben til Manchester United, og 10 % rabatt United Direct - Manchester Uniteds egen nettbutikk. Du får også 10-20 % rabatt på Old Trafford.

Dette er kun en liten oversikt over noen av rabattene.

Kortet har 99 kr i etableringsgebyr, nominell rente på 21,5 % og en effektiv rente 26,9 % v/kr 15 000 o/12 mnd. Totalt kr 17 026,20.

torsdag 9. august 2012

Viktig om rabatt

Det finnes kredittkort som gir rabatter innenfor bestemte kategorier. Det avgjørende er ikke hvilke produkter du kjøper, men hvor du handler. Brukerstedene er registrert hos Mastercard og Visa med en bestemt kode. Det er den koden som styrer rabatten. Dersom brukerstedet er registrert hos Visa som bensinstasjon og du har et kort som gir rabatt på bensinstasjoner så får du rabatt uansett hva du kjøper. Enkelt og greit. Problemet oppstår når brukerstedet er registrert med en annen kode enn det du tror. Et eksempel kan være at du kjøper drivstoff i utlandet nede ved havna og så viser det seg at brukerstedet er registrert som en marina og ikke bensinstasjon. Da får du ikke rabatten som gjelder på bensinstasjon. Amerikanere med kredittkort som gir rabatt på dagligvarer klager over at de ikke får rabatt ved handling på Walmart. Grunnen til at de ikke fikk rabatt var ganske enkelt at Walmart ikke var registrert med kode for dagligvareforretning. Normalt er ikke dette noe problem. Når du ser en butikk så vil du som oftest gjette riktig om hvordan den er klassifisert av Visa.

Et brukersted som opererer innenfor flere bransjer registrerer seg hos Visa med en kode som kan avvike fra det du forventer.

Noen har tatt initiativ til å opprette en side som forteller hvor du får rabatt med de forskjellige kortene. Jeg synes siden på mange måter bærer preg av å være et pågående prosjekt. Men den kan kanskje være til hjelp hvis man er i tvil.
Du finner den på http://tinyurl.com/9sj8fyy

søndag 5. august 2012

Refinansier Plusslån

Har du Plusslån så har du et veldig dyrt lån. Du betaler 22,5 % rente og et månedlig gebyr på kr 35.
Med en gjeld på 30.000 koster det 562,50 kr i måneden bare i renter. Med månedsgebyret på kr 35 koster det totalt 597,5 kr. Søker du om Cresco Gold og bruker deres gebyrfrie nettbank til å nedbetale Plusslånet faller rentekostnaden til kun kr 445. Du sparer kr 152,50 kr. Du kan også flytte gjelden til Santander Red. De tilbyr kredittkort med nominell rente på 14,88 %. De tar gebyr på 330 kr slik at gjelden øker til 30330. Rentekostnadene hos Santander blir da på kr 376,09. Du sparer kr 221,40. Det tar dermed et par måneder å tjene inn kontantuttaksgebyret.

Fordelen med kredittkort er at du får pengene ut igjen uten å måtte søke på nytt. Du kan betale inn ekstra uten å være redd for å ikke få pengene ut igjen senere. Med gebyrfrie varekjøp kan du sette inn penger du har planlagt å bruke til kjøp senere og dermed spare mye renter.

Cresco Gold tilbyr gebyrfri regningsbetaling slik at penger du har satt av til regninger kan bare settes inn på kortet og du sparer renter. Når regningene forfaller betaler du den enkelt i Crescos nettbank.
Sjekk derfor ut Santander Red og Cresco Gold.

fredag 3. august 2012

Kort i utlandet

Skal du handle i utlandet bør du ha et internasjonalt kort. Visa og Mastercard blir akseptert over hele verden. Visa Electron kan også brukes over store deler av verden. Kort som kun har BankAxept logoen kan normalt ikke brukes i utlandet. Det finnes noen butikker langs svenskegrensa som har norske betalingsterminaler og tar BankAxept. Transaksjonen blir da i norske kroner og butikken bestemmer vekslingskursen. Du får da ofte en dårligere kurs enn det bankene gir. Mitt råd er at du bruker Visa eller Mastercard i utlandet og betaler i lokal valuta. Med et Visa eller Mastercard betaler du den valutakursen bankene har forhandlet frem internasjonalt pluss et valutapåslag på typisk 1,75 %. Kjøper du utenlandsk valuta i en norsk bank før avreise så tar bankene en stor fortjeneste på vekslingskursen og gjerne et gebyr på toppen. Dette er mye dyrere enn å bruke kort utenlands. Bruk kort til varekjøp og unngå kontantuttak. Med kredittkort får du gebyrfri handel, rentefri betalingsutsettelse og bedre beskyttelse enn om du betaler kontant eller med bankkort. Ønsker du å ha noe kontanter med deg til utlandet så kjøp det i Forex Bank. De har en fortjenestemargin på vekslingskursen slik andre banker har, men de tar ikke gebyr. Du kan også veksle valuta tilbake til norske kroner gebyrfritt mot å vise kvittering.