Fornuftig bruk av kredittkort

Alt som kan brukes kan også misbrukes. Det gjelder også kredittkort. Det er mange som får store problemer med å betjene forbruksgjeld. Selv om du ikke havner i den gruppen er det likevel en fare for at kredittkort stimulerer til økt forbruk som igjen vil gå utover evnen til å spare penger. Skal man ha kredittkort må en håndtere kortet best mulig.

Noen skaffer seg kredittkort hovedsakelig for å få fordeler som rabatter og reiseforsikring. Da er intensjonen ofte å betale hele fakturaen ved forfall.

Jeg har følgende tips:

1. Velg riktig kort

Du bør enten velge et kort som gir rabatt på alle eller de fleste kjøp du foretar eller et kort som gir høy rabatt i en kategori der du handler mye. Det kan være lurt å begrense antall kort. De fleste klarer seg fint med et eller to kredittkort.

2. Begrens kredittgrensen

Tenk igjennom hva du skal bruke kortet til og hvor mye. Du bør ta høyde for at inntekter og forbruk i noen måneder er høyere enn normalt. Det går vanligvis 15 eller 20 dager fra slutten av måneden til regningen forfaller. Kredittgrensen bør være så høy at du kan fortsette å bruke kortet i denne perioden. Hvis du har en kredittgrense som er høyere enn det du trenger så be om at den blir redusert.

3. Betal hele fakturaen ved forfall

Velger du eFaktura vil den være forhåndsutfylt med hele saldo. Du betaler den med et klikk. Dersom det er mulig bør regningen betales automatisk. Dette vil også kunne disiplinere forbruket, da du vet at hele saldoen betales ved forfall.

4. Bruk kortet bare der det skal brukes

Det kan være lurt å bruke kredittkort på internett og ved kjøp av reiser. I butikker bruker du bare kortet der du får rabatter.

Dersom du bruker kredittkort til å refinansiere andre kredittkort og forbrukslån blir det litt annerledes.
  1. Velg kort med lavest rente og gebyrer.
  2. Få en kredittgrense som er høy nok til å innfri annen gjeld.
  3. Bruk pengene til å innfri annen gjeld.
  4. Kredittkort, handlekonto og kreditter som innfris må avsluttes, ikke bare nedbetales. Klipp opp gamle kredittkort. Ta kontakt med banken og gi beskjed om at avtalen sies opp og kreditten slettes.
  5. Betal inn et fast beløp hver måned. Det kan godt økes gradvis i takt med eventuelle lønnsøkninger. Betaler du bare minstebeløpet vil du etter hvert som månedene og årene går betale et stadig mindre beløp. Det er det ingen fornuft i.
Typiske feil ved refinansiering

Har du et kredittkort som bare er ment å skulle være en reserve til bruk i nødsfall og eventuelt til store kjøp som nedbetales over flere måneder er renten mye viktigere enn eventuelle rabatter. Forskjellen i renter kan i noen tilfeller være hele 8 %. Styr unna kort med årsavgift. Ta bare med deg kredittkortet på reiser eller når du har planlagt et større kjøp. Da reduserer du risikoen for et ikke planlagt kjøp.

Bli kvitt kredittkortgjeld