lørdag 9. mai 2020

Slik unngår du svindel med BankID

Det har forekommet flere tilfeller der BankID har blitt misbrukt. I det fleste tilfeller handler det om at man gir bort BankID og kode til andre familiemedlemmer.

Dette kan lett unngås. Ikke gi bort BankID til andre. Har du gjort det må du ringe banken for å få den sperret og bestille en ny en.

Du kan også sjekke gjeldsregisteret. Der vil du få oversikt over alle kredittkort og alle forbrukslån. Den oppdateres i realtid. Du vil med en gang se nye lån.

Det burde være en selvfølge å sjekke skattemeldingen på altinn. Der står gjeldsposter oppført.

Ved lånesøknader vil det bli foretatt en kredittvurdering. Da får du et gjenpartsbrev. Les posten din. Ta kontakt med banken hvis det er et lån du ikke kjenner til. På nettsidene til Experian og Bisnode kan selv logge deg inn for å se slike gjenpartsbrev. Det er også mulig å legge inn kredittsperre.

Det kan høres omstendelig ut. Men har du latt noen andre bruke din BankID, som du ikke skal gjøre, får du bare ta noen forholdsregler.

Gir du bort bankkort og kode til noen for at de skal ta ut penger kan du ikke klage hvis de tar ut mer enn de skulle. Det er faktisk ikke banken som skal ta den regningen.

Det er ikke synd på de som lar andre bruke BankID og kode. Har du gjort det er det lett å sperre BankID og lett å legge inn kredittsperre.