torsdag 23. mai 2019

Viktig for deg med betalingsanmerkninger

Har du betalingsanmerkninger vil du normalt få avslag på søknad om lån og kreditter. Du kan også bli nektet Visa debetkort og mobilabonnement. Det kan også skape problemer i forhold til andre abonnementer og om du skal leie bolig.

Betal ned gjelden

Det viktigste du kan gjøre er å betale den ned. Betalingsanmerkninger skal slettes når det skyldige beløp er betalt.

Du må bruke mindre penger enn det du tjener. Det betyr at utgiftene må ned og inntekten opp. Klarer du det vil gjelden bli nedbetalt.

Du bør prøve å få til en nedbetalingsordning med kreditor. Det kan gjøre det lettere å betale gjelden. En avtale vil også bety at innkrevingen stopper slik at du sarer mye gebyrer.

Det finnes banker som spesialisere seg på lån til de med betalingsanmerkninger. Det krever ofte egenkapital i bolig eller kausjonist.

Vær forsiktig med å søke lån og kreditter

Ved søknad om lån eller kredittkort foretas det en kredittsjekk. Da vil banken se at du har betalingsanmerkninger. Du vil da normalt få avslag. Banken lagrer disse opplysningene.

Dersom du søker på nytt senere når betalingsanmerkningene er slettet vil banken foreta en nye kredittsjekk. Banken vil da se at du ikke har betalingsanmerkninger. Men banken vil ha en kopi av den gamle rapporten med betalingsanmerkninger. Banken vil dermed vite at du tidligere har hatt betalingsanmerkninger. Det kan føre til nytt avslag.

Du bør derfor ikke søke om kreditt hvis du har betalingsanmerkninger. Det eneste unntaket er de lån som er  beregnet på de som har betalingsanmerkninger.

Det viktigste er å unngå betalingsanmerkninger. Hold oversikt over gjeld og forbruk. Ta tak i problemer så tidlig som mulig. Uansett hvor vanskelig det er, så blir det enda verre av å vente.