søndag 19. mai 2019

Hvorfor jeg ikke refinansierer

Jeg har lenge hatt høy gjeld. Da mener jeg høy i forhold til inntekt. Et spørsmål er da hvorfor ikke refinansiere.

Refanansiering kan i noen tilfeller føre til at du kommer bedre ut. Da gjelden var på det høyeste klarte jeg så vidt å dekke litt mer enn rentene. Med kredittkort så gikk det ved å flytte penger mellom kort og også bruke kort til varekjøp og regningsbetaling. Med ett eller flere lån ville dette ikke vært mulig.

Med min gjeld og inntekt var det lite sannsynlig at jeg ville fått noe lån. Renten ville uansett blitt veldig høy. Med etableringsgebyr og månedsgebyr ville jeg ikke kommet noe bedre ut.

Kredittkort har den fordel at penger jeg ikke trenger med en gang kan betales inn og så brukes senere slik at jeg sparer renter. Det er ikke nødvendigvis slik med et lån.

Nå er gjelden mye lavere. Det ville kanskje vært mulig å få det refinansiert. Men kredittkortene vil uansett være nedbetalt i løpet av neste år. Forbruksgjelden er fremdeles høy i forhold til inntekten. Kredittscoren er heller ikke spesielt høy selv om jeg ikke har betalingsanmerkninger.

Selv om det finnes unntak har de fleste refinansieringslån etableringsgebyr og fakturagebyr. Det er lite gunstig for et lån som uansett blir betalt ned neste år. I tillegg kommer det at et lån ikke har den samme fleksibiliteten som kredittkort. Renten på de kredittkortene jeg har igjen er heller ikke blant de verste.

Den eneste refinansieringen jeg har foretatt var å søke om Santander Red i januar. Jeg brukte det til å innfri halvparten av Cresco Gold. Resten av Cresco Gold blir nedbetalt i juni. Jeg vurderte litt frem og tilbake om det var noe poeng. Men var så opptatt av å bli kvitt kredittkortgjelden  at jeg valgte å gjøre det selv om det ikke var så veldig mye å spare.

Refinansiering kan være aktuelt for de med veldig mye og dyr gjeld som de uansett vil bruke flere år på å betale ned. Det vil spesielt være en fordel for de som kvalifiserer til de laveste rentene. For andre kan et alternativ være å få seg et billigere kredittkort.

Gebyrfri refinansiering
Bli kvitt kredittkortgjeld