lørdag 18. mai 2019

Stor forskjell i renten på kredittkort

En av de evige debattene er hvilke kredittkort som skal betales ned først. De som har mye utestående kredittkortgjeld må betale den ned raskt.

De fleste er enige om at det er lurt å fokusere på et kort av gangen. Men der stopper enigheten.

Det er to teknikker som ofte blir nevnt.

Den ene metoden er å betale ned det dyreste kredittkortet først. Da vil gjennomsnittsrenten bli lavere og du blir raskere gjeldfri. Det er generelt det jeg anbefaler i Bli kvitt kredittkortgjeld

Den andre måten er å ignorere renten, men velge det kortet med lavest saldo. Hensikten med dette er at du fort skal få nedbetalt et kort og dermed bli motivert til å fortsette. Spesielt Dave Ramsey anbefaler dette. Han hevder at motivasjon er viktigere enn renten på kortene. Han mener at boliglånet er det siste lånet du skal betale ned. Det er tydelig at han mener at renten har betydning likevel.

Betaler du ned gjelden fort vil det ikke nødvendigvis spille så stor rolle hvordan du gjør det. Det viktigste er å kutte forbruket og rent faktisk betale ned gjelden.

Når det er sagt så mener jeg at det er tilfeller der renteforskjellen er så stor at du ikke kan ignorere den.

Kontantuttak på Gebyrfri Visa har en nominell rente på 26,4 %. Kredittkort fra Fana Sparebank har en rente på 13,75 %. Det er en forskjell på 12,65 %. Det er mye. Har du kredittkortgjeld på 50.000 vil den forskjellen utgjøre 411 kr på en måned etter skatt. Det er nok til å betale internettregningen min.

Folk bytter mobilabonnement og internettleverandør for å spare en hundrelapp eller to i måneden. Da virker det rart at en bare skal gi blaffen i renten på kredittkort.

Dersom renteforskjellen på kortene dine er veldig liten eller du har lav gjeld blir det ikke så stor forskjell. Velg et kort og betal det ned.

Selv om de fleste kredittkort har rente på over 20 % finnes det noen med lavere rene. I tillegg til Fana Sparebank med 13,75 % er det Santander Red med 14,89 % og Sbanken med 16,67 %. Det er så stor forskjell på disse kortene og de fleste andre at det ikke bør ignoreres.

Motivering er viktig, men kanskje det finnes teknikker som ikke innebærer å øke gjennomsnittsrenten på gjelden.