fredag 18. mai 2018

Viktig ved kortbruk i ferien

Mange reiser utenlands i ferien, da er det enkelte ting som kan være viktig å huske på når det gjelder kortbruk.

Regionsperre

Noen banker har sperret kortet for enkelte regioner. Du kan dermed risikere at kortet bare virker i Europa. Du må sjekke dette i nettbanken og eventuelt åpne opp for flere regioner.

Valutakurs

Der viktigste er å alltid betale i lokal valuta. Butikken tjener penger på å veksle om til norske kroner. Si alltid nei til å bli belastet i norske kroner.

Enkelte minibanker i utlandet tilbyr å belaste kortet i norske kroner, så veksler minibanken om til lokal valuta. Det er dyrt og må unngås. Det du skal gjøre er å belaste korte i lokal valuta, da vil Visa eller Mastercard regne om til norske kroner og du sparer penger. Minibanken er ofte satt opp slik at du blir lurt til å bli belastet kortet i norske kroner. For å unngå det må du i noen tilfeller velge "avbryt", trykke på rød knapp istedenfor grønn og ignorere alle mulige advarsler.

Mange kort har økt valutapåslaget fra 1,75 % til 2 %. Det vil ofte ikke utgjøre spesielt mye. Du bør velge kort ut i fra andre faktorer som rabatter, gebyrer og renter. Har du to kort med de samme fordelene kan du god velge det med lavest valutapåslag. Men det er ikke der de store pengene ligger.

Reiseforsikring

De fleste kredittkort har reiseforsikring. Sjekk den. Normalt vil det være krav om at halvparten av reisen skal være betalt med kort. Betaler du reisen med en giro er du uten reiseforsikring. Det er også varierende dekning av andre som reiser sammen med deg. Det må også sjekkes.

Selv om du har kredittkort kan det hende det er lurt med en vanlig reiseforsikring i tillegg.

Reservasjon

Når kort brukes i utlandet vil brukerstedet ofte sperre av et stort beløp på kortet på forhånd. Så blir dette korrigert senere når kortet blir endelig belastet. Dette er vanlig ved leiebil og hotellrom, men kan også forekomme andre steder som f.eks bensinstasjoner. Det kan ta inntil fem virkedager før et sperret beløp blir frigitt.

Du bør derfor bruke kredittkort. Bruker du et vanlig bankkort med Visa kan du risikere at mye av pengene blir sperret i opptil en uke når du bruker kortet.