Smarte triks

For å utnytte kredittkortene best mulig finnes det flere smarte triks du kan bruke. En mulighet er å ha flere kort til forskjellige formål.

Hvor mange kredittkort trenger du?

Utnytt bonuser

Flexi Visa gir 4 % cashback i en valgfri kategori. Det geniale er at du kan bytte kategori hver måned. Du kan kjøpe klær en måned og få 4 % rabatt, bytte til forbrukerelektronikk neste måned og få 4 % når du kjøper PC. Et ektepar eller samboerpar kan ha hvert sitt kort og velge hver sin kategori.

YX Visa kommer med tilbud hver måned der du kan velge en bestemt kategori og få bonus.

Shell Mastercard gir 0,50 % på alle kjøp. Ikano Visa gir 2% rabatt i dagligvareforretninger. Remember Black gir rabatter i 200 nettbutikker. DNB Mastercard har Superdeal der du får inntil 25 % rabatt.

Det finnes en rekke andre kredittkort som gir bonuser og rabatter. Har du flere slike kort kan du velge det kortet som gir best rabatt på det du uansett kjøper.

Det er ofte en årlig grense på 2000-3000 kr. Noen kort har også en månedlig grense på 200-500 kr. Det kan derfor være en fordel å ha flere kort.

Få lavest mulig rente

Hvis du har kredittkort med høy rente, gjerne over 20 %, så søk om Fana Sparebank kredittkort med nominell rente på 14 %. Overføringer fra kortet og kontantuttak har et gebyr på 40 kr pluss en prosent. 

Et alternativ er Santander Red med nominell rente på 14,89 %. Santander Red tar gebyr for kontantuttak og overføringer på 30 kr +1 %. Både kontantuttak og overføringer belastes renter fra første dag.

Remember Gold har 16,9 % rente. De tar ikke gebyr for kontantuttak i minibank eller i bank. Du blir belastet renter fra første dag. Overfører du penger til egen bankkonto er det et gebyr på 35 kr +1 %. Renter beregnes etter forfallsdagen.

I noen tilfeller kan du kutte renten med 10 % bare ved å bytte kort. Det hjelper mye. Selv med bare 50.000 kr i gjeld sparer du 5.000 kr første året.

Spar renter på regningsbetaling

Noen banker som eksempelvis Ya bank og Sbanken har kredittkort med gebyrfri regningsbetaling. Har du gjeld på et slikt kredittkort kan du spare renter. Penger du trenger til regninger om noen dager, uker eller måneder kan midlertidig parkeres på et slikt kort til regningene skal betales.

De gir ikke rentefrie dager på regningsbetaling, men du vil spare renter frem til regningene belastes.

Du kan sette inn hele lønna på kredittkortet og bruke kredittkortet til varekjøp og regningsbetaling.

Noen kredittkort tar et høyt gebyr for kontantuttak og regningsbetaling. Da vil det normalt ikke være lønnsomt. Det kan likevel være lønnsomt hvis du overfører et stort beløp for å betale ned et dyrere kredittkort.

Spar gebyr på valutaveksling

Ved å handle i utlandet er det gunstig å bruke kort. Kjøper du utenlandske sedler i bank i Norge legger de ofte på 3-5 % valutakursen. Veksler du tilbake ubrukte sedler når du kommer hjem så gir de deg gjerne en 3-5 % dårligere kurs enn det du ser på børsen. Ved å bruke kort vil valutapåslaget normalt ligge på 1,75 til 2 %. Amex har et vekslingsgebyr på 2,5 %. Selv det er billigere enn å kjøpe sedler i bank.

Det er uansett billigere å bruke kort enn å betale kontant.

Butikker i utlandet vil noen ganger tilby å belaste kortet i norske kroner, da tjener de grovt på vekslingen. De gir deg ofte en dårlig kurs. Ikke gjør det. Betal med kort i lokal valuta.

Bli kvitt kredittkortgjeld