Smarte triks

For å utnytte kredittkortene best mulig finnes det flere smarte triks du kan bruke. En mulighet er å ha flere kort til forskjellige formål. Santander Red har en nominell rente på 14,89 %. Skal du kjøpe noe og betale ned over tid så vil det ofte være billigere enn å ta opp forbrukslån med etableringsgebyr og månedsgebyr.

Flexi Visa gir 4 % caschback i en valgfri kategori. Det geniale her er at du kan bytte kategori hver måned. Du kan kjøpe klær en måned og få 4 % rabatt, bytte til forbrukerelektronikk neste måned og få 4 % når du kjøper PC. Et ektepar eller samboerpar kan ha hvert sitt kort og velge hver sin kategori. Hos Santander har de også fordelsprogrammet Kickback. Har du funnet noe du vil kjøp i en nettbutikk så sjekk om den er med i Kickback. Hvis den er det kjøper du den via Santanders portal. Du får samme vare fra samme butikk og penger tilbake.

Hvis du har kredittkort med høy rente, gjerne over 20 %, så søk om Santander Red, ta ut penger og betal ned det dyre kortet. Santander Red tar gebyr for kontantuttak, men det tjener du fort inn igjen hvis du har mye høyere rente på andre kort. Du kan også overføre pengene direkte i nettbanken til Santander. Det regnes som kontantuttak og du må betale samme gebyr, men er en praktisk ordning.

Ved å handle i utlandet er det gunstig å bruke kort. Kjøper du utenlandske sedler i bank i Norge legger de ofte på 3-5 % valutakursen. Veksler du tilbake ubrukte sedler når du kommer hjem så gir de deg gjerne en 3-5 % dårligere kurs enn det du ser på børsen. Ved å bruke kort vil valutapåslaget ofte være 1,75 %, men stadig flere kredittkort har 2 %.

Det er uansett billigere å bruke kort enn å betale kontant.

Butikker i utlandet vil noen ganger tilby å belaste kortet i norske kroner, da tjener de grovt på vekslingen. De gir deg ofte en dårlig kurs. Ikke gjør det. Betal med kort i lokal valuta.