Smarte triks

For å utnytte kredittkortene best mulig finnes det flere smarte triks du kan bruke. En mulighet er å ha flere kort til forskjellige formål.

Hvor mange kredittkort trenger du?

Utnytt bonuser

Flexi Visa gir 4 % caschback i en valgfri kategori. Det geniale her er at du kan bytte kategori hver måned. Du kan kjøpe klær en måned og få 4 % rabatt, bytte til forbrukerelektronikk neste måned og få 4 % når du kjøper PC. Et ektepar eller samboerpar kan ha hvert sitt kort og velge hver sin kategori. Hos Santander har de også fordelsprogrammet Kickback. Har du funnet noe du vil kjøp i en nettbutikk så sjekk om den er med i Kickback. Hvis den er det kjøper du den via Santanders portal. Du får samme vare fra samme butikk og penger tilbake.

Det finnes en rekke andre kredittkort som gir bonuser og rabatter. Har du flere slike kort kan du velge det kortet som gir best rabatt på det du uansett kjøper.

Shell Mastercard gir 0,75 % på alle kjøp. Remember Black gir rabatter i 200 nettbutikker. Ikano Visa har månedsrabatter på 3-10 %. DNB Mastercard har Superdeal der du får inntil 25 % rabatt.

Det er ofte en årlig grense på 2000-3000 kr. Det kan derfor være en fordel å ha flere kort.

Få lavest mulig rente

Hvis du har kredittkort med høy rente, gjerne over 20 %, så søk om Remember Gold med 14,9 % rente. De tar ikke gebyr for kontantuttak i minibank eller i bank. Du blir da belastet renter fra første dag. Overfører du penger til egen bankkonto er det et gebyr på 35 kr +1 %. Renter beregnes etter forfallsdagen.

Et alternativ er Santander Red med nominell rente på 14,89 %. Santander Red tar gebyr for kontantuttak og overføringer på 30 kr +1 %. Både kontantuttak og overføringer belastes renter fra første dag.

Spar renter på regningsbetaling

Noen banker som eksempelvis Ya bank og Sbanken har kredittkort med gebyrfri regningsbetaling. Har du gjeld på et slikt kredittkort kan du spare renter. Penger du trenger til regninger om noen dager, uker eller måneder kan midlertidig parkeres på et slikt kort til regningene skal betales.

Noen kredittkort tar et høyt gebyr for kontantuttak og regningsbetaling. Da vil det normalt ikke være lønnsomt. Det kan likevel være lønnsom hvis du overfører et stort beløp for å betale ned et dyrere kredittkort.

Spar gebyr på valutaveksling

Ved å handle i utlandet er det gunstig å bruke kort. Kjøper du utenlandske sedler i bank i Norge legger de ofte på 3-5 % valutakursen. Veksler du tilbake ubrukte sedler når du kommer hjem så gir de deg gjerne en 3-5 % dårligere kurs enn det du ser på børsen. Ved å bruke kort vil valutapåslaget ligge 1,75 til 2  %.

Det er uansett billigere å bruke kort enn å betale kontant.

Butikker i utlandet vil noen ganger tilby å belaste kortet i norske kroner, da tjener de grovt på vekslingen. De gir deg ofte en dårlig kurs. Ikke gjør det. Betal med kort i lokal valuta.

Bli kvitt kredittkortgjeld