fredag 8. mai 2020

Hvor mange kredittkort trenger du?

Et evig spørsmål er om en skal ha mange kredittkort eller bare noen få. Det finnes egentlig ikke noe enkelt svar.

Har man mange kredittkort er det lettere å utnytte bonuser og rabatter slik at en kanskje kommer bedre ut.

Ulempen med for mange kort er at en lett kan miste oversikten. Avtalegiro og eFaktura vil kunne hjelpe. Men det er mange kredittkort som ikke tilbyr avtalegiro. I noen tilfeller får du regningen som epost og må betale den manuelt.

Det er også lett å bli fristet til mer forbruk. Den totale kredittgrensen vil gjerne bli veldig høy. Selv om et kredittkort bare brukes en gang i blant så må kredittgrensen være høy nok til at du får kjøpt det du skal. Problemet kan reduseres noe ved å sørge for at kredittgrensen på hvert kort ikke er høyere enn nødvendig, men du vil uansett få en høy kredittgrense totalt. Det kan sperre for søknad om boliglån.

Velger du å ha et eller to kredittkort vil du kunne gå glipp av en del rabatter. Du blir også litt mer sårbar. Blir et kort stjålet har du bare et igjen. Det hender av og til at et kredittkort blir avvist uten at det nødvendigvis er noe galt. Spesielt kan dette skje i utlandet.

Du kan også oppleve at den totale kredittgrensen ikke er så høy som du trenger.

En mellomløsning er å ha noen få kort. Da får du litt av begge problemene, men i mindre grad.

En  vil kanskje ha SAS Amex og Norwegiankortet til reiser, Flexi Visa til bensin, Shell Mastercard til dagligvarer, Remember Black til kjøp på internett og DNB Mastercard til Supertilbud.

Det handler i bunn og grunn om å finne rett balanse mellom å holde det enkelt og å få flest mulig fordeler.

For meg som ikke reiser eller handler på nett og heller ikke har bil blir det litt enklere. Jeg har 12 kredittkort og et faktureringskort. Valget blir om jeg skal holde på de kortene jeg har eller redusere antallet.

Reglene for forbruksgjeld er strammet inn. Det betyr at det er mye vanskeligere å få nye kredittkort. Bare si opp et kredittkort hvis du er helt sikker på at du ikke vil bruke det senere, eller hvis kredittkortet sperrer for søknad om lån.

Ubrukte kredittkort med årsavgift eller månedsgebyr bør stå høyt på lista over kredittkort du kan si opp.

Hvordan si opp kredittkort.