tirsdag 27. september 2022

Kredittkort jeg ville valgt

Etter at jeg ble gjeldfri har jeg bare brukt bankkort. Jeg har foreløpig ingen planer om å søke om kredittkort. Jeg har likevel satt opp en liste over hvilke kredittkort som kan være aktuelle senere. Det er først og fremst i forbindelse med reiser det kan være aktuelt.

Kredittkort gir bedre beskyttelse spesielt ved forhåndsbetaling av f.eks dyre flyreiser. Bruk av kredittkort vil over tid lett kunne føre til et høyere forbruk. Jeg anbefaler derfor generelt ikke å skaffe seg kredittkort bare for å få rabatter. I noen tilfeller kan rabattene være så store at det er mulig å komme bedre ut. Det forutsetter at en klarer å redusere overforbruk og få rabatter som er høye nok.

Reisekort

Som reisekort ville jeg valgt SAS Amex Classic eller Norwegiankortet.

SAS Amex Classic er gratis og gir Eurobonus opptjening. Kortet gir 10 poeng pr. 100 kr på alle varekjøp. Kortet tilbyr også 2 for 1 i Europa. Det forutsetter et forbruk på 100.000 ii løpet av et kalender år.

Skulle jeg reise mye kan det hende jeg hadde oppgradert til et kort med årsavgift og høyere bonusopptjening.

Norwegiankortet gir Cashpoints som kan brukes ved betaling av flybilletter hos Norwegian. Du tjener % på LowFare-billetter, 10 % på Flex-billetter og 1 % på andre kjøp. Du får ingen opptjening hos konkurrerende flyselskaper.

Kortet har også gebyrfrie uttak i utlandet. uttak i minibank i utlandet er også rentefrie.

Store kjøp

DNB Mastercard har Supertilbud 13 ganger i året med 10-25 % rabatt hos store kjeder. Brukes dette kortet kun til slike store planlagte kjøp kan rabatten veie opp for et høyere forbruk. Denne rabatten gjelder bare kredittkort som inngår i kundeprogram.

Bensinkort

Jeg har ikke bil. Men skulle jeg valgt et bensinkort ville jeg valgt Flexi Visa. Kortet gir 4 % Cashback. De har en lav grense på Cashback. Du kan få 200 kr pr måned og maksimalt 2000 kr over 12 måneder.

365 Direkte gir høyere rabatt på drivstoff hos Esso. Kortet gir 3,65 % cashback pluss 34 øre pr. liter. Kortet gir bare 2 % på andre bensinstasjoner. 

Jeg ville valgt Flexi Visa, fordi rabatten gjelder alle bensinstasjoner og alt du kjøper på bensinstasjoner.

Dagligvarer

Skulle jeg valgt et kredittkort til dagligvarer blir det Ikano Visa. Rabatten i dagligvareforretninger er 2 % som trekkes rett av regningen. Rabatten er begrenset til 500 kr pr måned og 3000 kr pr kalender år. Det er bedre enn andre kort. Rabatten kan kombineres med Trumf og Coop medlemskort. Det betyr at du får minst 3 % rabatt.

Andre kjøp

For alle andre kjøp ville jeg valgt Komplett Bank Mastercard. Kortet gir 4 % bonus hos Komplett.no, 2 % på netthandel ellers og 1 % hos andre brukersteder. Bonusen er begrenset til 500 kr pr. måned  og maksimalt 2000 kr pr år.

Personlig vurdering

Rabatter på 4 % eller mindre er forlite til at jeg ville søkt om kredittkort bare for å få rabatt. Skal jeg uansett ha kredittkort kan slike rabatter ha betydning for hvilket kredittkort jeg velger.

For å reduser effekten av høyere forbruk må kredittkort bare brukes til tiltenkt formål. Kredittkort som bare skal brukes til reiser eller store kjøp bør normalt ikke ligge i lommeboka. Regningen må selvfølgelig betales fullt ut ved forfall.

For meg er det uansett ikke aktuelt å søke om noe kredittkort før jeg eventuelt begynner å reise.

Bli kvitt kredittkortgjeld