fredag 27. november 2015

Slik temmer du forbruket

Mange er redd for at kredittkort vil føre til at en bruker for mye. Det er ikke rart når vi stadigvekk hører skrekkhistorier om noen som har alt for mye kredittkortgjeld. Men det finnes noen enkle forholdsregler en kan ta.

Ha kun et eller to kredittkort

Det å ha et kredittkort og eventuelt et i reserve vil ofte være tilstrekkelig. Da er det grenser for hvor mye du får lånt. Det blir også enklere å holde oversikten. Du vil fort se hvor mye penger du bruker og hva du bruker penger på. Det blir også enklere å huske å betale regningen slik at du unngår renter og purregebyrer. Ved tyveri av kort blir det også enklere. Det er enkelt å sperre kortet og du vil oppdage det fort hvis kortet er borte. Et eller to kredittkort vil for de fleste være nok.

Begrens kredittgrensen

Bestem selv hvor høy kredittgrense du vil ha. Tenk litt igjennom hva du skal bruke kortet til. Hvis du har tenkt å bruke kortet til vanlige kjøp og betale ned fullt ut ved forfall hver måned trenger du en lav grense. Skal du bruke kortet primært til reiser eller større kjøp så har du kanskje behov for en litt høyere grense. Vær litt bevisst hvilken kredittgrense du vil ha. Dersom kredittgrensen er høyere enn det du trenger så be banken om å sette den ned. Si nei til økning av kredittgrensen du ikke trenger.

Fornuftig bruk av eFaktura/avtalegiro

Velg eFaktura der det er mulig. Du vil da ofte slippe fakturagebyr. Det viktigste er at det er lett å betale regningen. Du får et varsel med en gang du logger deg inn i nettbanken. Du bør også sette opp epostvarsel. Dette gjør at du ikke glemmer å betale. Med eFaktura får du regningen raskere. Da vil du fort se om du bruker for mye.

Hvis du vil betale ned hele saldoen hver gang kan du ringe å be om å bli fakturert for hele beløpet isteden for bare minstebeløpet. Kombinerer du eFaktura og avtalegiro får du regningen rett i nettbanken og hele saldoen betales automatisk ved forfall. Enkelt og greit. Det kan også virke disiplinerende på forbruket når du vet at alt betales ned ved forfall.

Velg riktig forfallsdato

Det vil være passe dumt om kredittkortregningen må betales 5 dager før lønningsdagen. Ofte kan du velge om forfallsdatoen skal være den 5. 15. eller 25. i måneden. Velg forfallsdato som faller på lønningsdagen eller kort tid etter. Det er da du har mest penger å betale med. Det øker sannsynligheten for at du betaler mye eller hele saldoen.

Velg riktig kort

Uansett hvordan du bruker kredittkort så bør du ha best mulig betingelser. Brukes kortet til dyre reiser og store innkjøp som betales ned over tid bør du velge et kort med lav rente. Betaler du ned kortet fullt ut hver måned bør du kanskje velge et kort som gir rabatter slik at du sparer penger.