søndag 18. juni 2017

Mye mas fra Bank Norwegian

Bank Norwegian har omsider begynt å sende faktura der beløpsfeltet er forhåndsutfylt med hele saldoen. De andre bankene gjorde dette mye tidligere etter at Finanstilsynet innførte nye retningslinjer. Bank Norwegian fulgte ikke opp før det ble forskriftsfestet.

Bank Norwegian har tydeligvis bestemt seg for å gjøre det vanskelig for kundene. I mai fikk jeg først en tekstmelding fra Bank Norwegian om dette og informasjon om at dette kunne endres i nettbanken. Det ble også fulgt opp med en epost. Fakturaen for mai inneholdt selvfølgelig også informasjon om hvordan jeg kunne endre til minstebeløp. Jeg trodde først at tekstmeldingen og eposten i mai var en engangsforeteelse siden dette var en ny ordning. Men jeg fikk ny tekstmelding og epost i juni også med informasjon om at jeg kunne endre til minstebeløp i nettbanken. Taktikken her er tydeligvis å være så masete at folk skal gå inn i nettbanken å bytte til å bli fakturert kun for minstebeløpet bare for å få fred. Ingen andre banker holder på sånn. Det burde holde å opplyse om dette på fakturaen eventuelt å gi et forhåndsvarsel på epost før det ble endret.

I nettbanken til Bank Norwegian er det en tjeneste der kunden kan velge å bare bli fakturert for minste beløpet. Det er tydelig dette de ønsker at kunder skal gjøre. Jeg vet ikke om andre banker tilbyr en slik tjeneste. Om de har det så forsøker de ikke å presse dette på kundene like aggressivt som Bank Norwegian. Forskriften tillater at kunde og bank kan avtale å bare fakturere bare minstebeløpet. Da har banken plikt til årlig å oppfordre kunden til å bytte til hele beløpet. Tjenesten i seg selv er dermed ikke ulovlig, men det er vel et spørsmål om den aggressive og plagsomme markedsføringen er greit til kunder som ikke eksplisitt har samtykket.