torsdag 22. mars 2018

Viktig før du velger kredittkort

Før du velger kredittkort bør du tenke nøye igjennom hvordan du har tenkt å bruke det.

Reise.

Skal du hovedsakelig bruke kredittkortet til reiser er Norwegiankortet og SAS Amex med Eurobonus aktuelle kort. SAS Amex Eurobonus har årsavgift slik at det er lite gunstig for de som ikke reiser ofte.

Vanlige kjøp og betale ned fullt ut.

Dersom kortet skal brukes til vanlige daglige kjøp som betales fullt ut ved forfall så er bonuser og rabatter viktigst. Det kan være en fordel med avtalegiro. Når du vet at hele regningen betales ved forfall kan det også ha en disiplinerende virkning på forbruket. Du bør uansett sørge for at kredittgrensen ikke er større enn du trenger. Aktuelle kredittkort kan være 365 Direkte, Flexi Visa, Ikano Visa, Shell Mastercard og Trumf Visa.

En reserve som brukes til større utgifter som betales ned over tid.

Dersom kredittkortet bare skal brukes i nødsfall bør du vurdere å velge kort uten årsavgift og lav rente. Det er viktigere en bonuser og rabatter. Et alternativ er Santander Red med en nominell rente på 14,9 %. Sbanken tilbyr litt lavere rente på sitt kort, 14,634 % og gebyrfrie kontantuttak. Ulempen er et årsgebyr på 50 kr og 2 % valuta påslag.

Et spørsmål du må ta stilling til er hvor mange kredittkort.

Har du flere kredittkort kan du utnytte bonuser og rabatter maksimalt. Ulempen med mange kredittkort er at du lettere kan miste oversikten. Renter, gebyrer og bonuser endres fra tid til annen. Noen kredittkort tar gebyr hvis kortet ikke brukes. Det kan bli litt mer stress ved at det blir flere regninger å betale. Den største ulempen med mange kredittkort er at du får mye mer tilgjengelig kreditt. Det kan føre til at du bruker mer penger. Det kan være greit med kun et kredittkort eller noen få.