søndag 24. mars 2019

Er årsavgift så ille?

De fleste vil ikke ha kredittkort med årsavgift. Folk flest hater gebyrer. Men det er noen som mener det kan være verdt det. De som reiser mye, gjerne i jobbsammenheng kan tjene mye bonuspoeng på å bruke kredittkort. Kort med årsavgift vil i noen tilfeller gi bedre uttelling slik at det dermed er lønnsomt. Logikken er grei nok. Det som teller er totalen. Det høres fornuftig ut.

De fleste har ikke et så stort forbruk at det vil være fornuftig. Et problem med årsavgiften er at den spiser opp noe av poengene du tjener. Du kan bli tvunget til å bruke kredittkortet bare for å tjene så mye poeng at det lønner seg. Det kan i verste tilfelle føre til et høyere forbruk og dermed mindre penger igjen til sparing. Du kan bli så opptatt av å tjene poeng at du fokuserer mindre på å holde igjen på forbruket. Det finnes undersøkelser som kan tyde på at forbruket blir høyere når det betales med kredittkort. Ingen liker å betale mye for noe som blir lite brukt. Har du et kredittkort med årsavgift vil det bli fristende å bruke det mest mulig for å få full valuta for pengene. Et kredittkort som var tenkt brukt bare til jobbreiser kan dermed bli brukt til alt mulig annet i tillegg. Da kommer risikoen for økt forbruk.

Vurderer du et slikt kort bør du være temmelig sikker på at de ekstra fordelene du får er verdt årsavgiften. Du bør også ha en klar holdning til hva kortet skal brukes til. Du bør også bestemme deg for å avslutte kortet hvis bruksmønsteret endrer seg for eksempel hvis du ikke lenger har en jobb som krever mye reising.

Uansett så er det lurt å sjekke om du kan finne et kort uten årsavgift som også gir gode rabatter og bonuser.

Selv om et kredittkort med årsavgift kan være lønnsomt for noen, så mener jeg de fleste bør holde seg unna.

Det finnes også muligheter for å kjøpe billige billetter. I noen tilfeller selges billetter for en latterlig lav pris. Isteden for å ha et kort med årsavgift som gir deg gratis flyreiser kan du vurdere et kort med cashback. Tar du ut pengene og bruker dem på en billig billett til 200 kr er ikke det nødvendigvis dumt.

Det aller viktigste er å ha et bevisst forhold til hva man velger å gjøre.

Bli kvitt kredittkortgjeld