søndag 19. juli 2020

3 Gode grunner til å ha kredittkort

Selv om jeg betalte ned all kredittkortgjelden 9. juli og nå hovedsakelig bruker bankkort er jeg ikke helt i mot kredittkort.

Det finnes situasjoner der kredittkort kan være fordelaktig eller nødvendig.

1. Reserve

Det tar tid å spare opp en buffer. Det kan derfor være nødvendig med kredittkort mens en sparer opp penger. Skulle en så få en situasjon der bufferen er brukt opp kan en også ha bruk for kredittkort til bufferen er bygget opp igjen. Behovet for dette vil en kunne redusere noe ved å ha en stor nok buffer. Men den vil det ta lenger tid å spare opp.

2. Dyre reiser

Ved kjøp av dyre reiser som betales på forhånd risikerer du å tape pengene ved konkurs. Har du brukt kredittkort har du lovfestet rett til refusjon fra banken. Det er ingen slik lovfestet rett ved bruk av debetkort.

For de som ikke reiser mye, men kun bruker kort når de handler i butikken er dette et mindre problem.

3. Refinansiering

Har du dyr forbruksgjeld kan det i noen tilfeller være gunstig å flytte gjelden til et billigere kredittkort. En fordel med kredittkort er at penger du ikke trenger med en gang kan brukes til å redusere gjelden og så tas ut igjen senere. Da sparer du noe renter. Det er ikke alltid like enkelt med forbrukslån. Forbrukslån har ofte lavere renter, men vil også normalt ha etableringsgebyr og månedsgebyr. På større beløp vil slike lån være billigere. Norges Bank har nå nullrente. Enkelte forbrukslån har derfor redusert renten. Kredittkortene har ikke hatt den samme rentereduksjonen. I denne spesielle situasjonen skal det ikke mye gjeld til før et forbrukslån likevel er billigere.

Noen råd

Jeg ville ikke valgt å skaffe et kredittkort bare for å få bonuser og rabatter. Men dersom du uansett skal ha kredittkort så skader det ikke å vurdere kredittkort som gir rabatter.

For reiser er Norwegiankortet, SAS Amex eller SAS Mastercard aktuelle kredittkort.  Det siste kortet har årsavgift og er derfor mest aktuelt for de som reiser mye.

For refinansiering er Santander Red og Remember Gold mulige alternativer hvis du ikke kvalifisere til et forbrukslån med lavere kostnader.

Bli kvitt kredittkortgjeld