søndag 13. juni 2021

Fornuftig kortbruk i utlandet

Nå lettes koronarestriksjonene gradvis. Selv om flere enn vanlig vil feriere innenlands i sommer vil det nok være mange som reiser til utlandet.

Få best valutakurs

Penger må veksles og det kan bli dyrt. Det er betydelig billigere å bruke kort i utlandet enn kontanter. Kjøper du utenlandske sedler i i bank i Norge tar de en grov fortjeneste. Du betaler overpris. I noen tilfeller legger de på 7-8 %. Det er gjerne også et fast gebyr på toppen. Kommer du tilbake til Norge og fremdeles har utenlandsk valuta igjen vil det ofte være tilsvarende tap når du veksler tilbake.

Med et kort vil det normalt være et valutapåslag på 1,75 -2 %. Det er mye billigere. Forskjellen på 0,25 % mellom de forskjellige kortene er for liten til at den bør være avgjørende når du søker om kort. Bruker du 100.000 i utenlands valuta, og det tar lang tid for de fleste, utgjør det kun 250 kr. Fokuser mer på rabatter, renter og gebyrer.

Har du flere kort bruker du selvfølgelig det som gir deg best betingelser.

Insister alltid på å betale i lokal valuta. Dersom butikken setter valutakursen blir det dyrt.

Minibanker vil ofte lure deg til å godta at de veksler for deg. Da får du veldig dårlig kurs. Du må ikke automatisk følge det som minibanken foreslår.

Får du spørsmål om «conversion» eller «no conversion» velg alltid det siste. Det kan hende du må trykke på rød kapp isteden for grønn eller velge «cancel». Men gjør det uansett.

Dersom du vil ha litt kontanter før du reiser bør du prøve Forex Bank. Vekslingskursen er ikke nødvendigvis bedre enn i andre banker, men de tar ikke noe gebyr på toppen. Tar du vare på kvitteringen kan du veksle tilbake til norske kroner gebyrfritt. De har også lengre åpningstider enn andre banker.

Sjekk regionsperre

Enkelte kort er sperret for bruk i deler av verden. Du bør logge deg inn for å se om kortet virker i det lande du reiser til og eventuelt gjøre endringer.

Ha to kort

Dersom kortet ikke virker, blir stjålet eller at minibanken svelger det er det lurt med to kort. Spesielt hvis du reiser alene er dette viktig.

Visa og Mastercard er mest vanlig. Har du andre kort kan du oppleve at det er mange steder du ikke får betalt.

Reiseforsikring

Bruk gjerne reiseforsikringen som følger med kortet. Men du bør uansett ha en helårs reiseforsikring. Reiseforsikringen på kredittkortet vil ofte bare gjelde dersom halve reisekostnadene er betalt med kortet. Det kan bli litt vanskelig hvis du skal på bilferie i Europa. Det kan også være andre begrensninger. Det er heller ikke alle kredittkort som har reiseforsikring selv om det er vanlig.

Bli kvitt kredittkortgjeld