tirsdag 29. juni 2021

Nå kan det være lurt å refinansiere

Rentenivået er lavt og vil sannsynligvis være lavt fremover. Renten på kredittkort endres ofte ikke i takt med rentenivået ellers. De som har dyr kredittkortgjeld vil derfor ikke nødvendigvis merke noe til rentekuttene. Det kan derfor være lurt å vurdere refinansiering.

Det er mye som kan gå galt ved refinansiering. Ofte fører refinansiering til at en ender opp med mer gjeld.

Det er derfor viktig at du gjør det riktig. Forbruksgjeld er ofte et resultat av at en bruker for mye penger. Hvis du fortsetter å gjøre det vil refinansiering føre til at du får enda mer gjeld og dermed gjøre alt enda verre.

Du må  bruke mindre enn det du tjener for å betale ned gjeld. Få oversikt over forbruket og så redusere forbruket. Det kan være lurt å vente en måned eller to for å se at du klarer å holde forbruket nede.

Selv om refinansiering kan hjelpe litt er det viktigste å kutte i forbruk.

Ikke lån mer enn det du trenger for å innfri kredittkortene. Sørg for at låne du tar opp ikke utbetales til din bankkonto. Når lånet utbetales er det viktig at banken betaler direkte inn på kredittkortene. Betales pengene til din bankkonto er det en risiko for at noe av pengene blir brukt til andre formål.

Kredittkortene som innfris må sies opp og klippes opp. Gjør du ikke dette kan du lett ende opp med å  bruke kredittkortene og få mer gjeld enn  det du hadde før.

Hvrdan si opp kredittkort

Jeg har lenge ment at etableringsgebyr og månedsgebyr gjør refinansiering mest aktuelt for de med mye gjeld. Nå er imidlertid renten så lav at det ikke skal mye til før det er gunstig.

DNB tilbyr forbrukslån med nominell rente fra 9,9-12 %. Det er et etableringsgebyr på 500 kr,

Har du et kredittkort med 22 % rente og 60.000 i gjeld sparer du minst 500 kr første måned. Du har dekket etableringsgebyret på bare en måned.

Sbanken tilbyr gebyrfritt forbrukslån med nominell rente fra 7,99-19,98 %. Ya bank tilbyr forbrukslån med nominell rente fra 6,89 %. De tar 900 kr i etableringsgebyr og 30 kr i termingebyr. Banknorwegian tilbyr forbrukslån med rente fra 6,99 %, null i etableringsgebyr og 30 kr i termingebyr.

Ofte får du ikke den beste renten. Bare si ja hvis renten er betydelig lavere enn den du har fra før.

Har du 500.000 i gjeld som du betaler ned over 10 år betyr det at du har grovt regnet 250.000 i gjeld i gjennomsnitt. Kutter du renten med 10 % sparer du 25.000 i året i gjennomsnitt. Over 10 år blir det mye penger.

Selv med et mindre beløp på 100.000 i gjeld vil du spare 10.000 første året ved å kutte rente med 10 %. Det er slettes ikke umulig å kutte renten med 5-10 %. Det kan være et viktig bidrag.

Det som er viktig er at du ikke blir så fokusert på renten at du lar være å kutte i forbruk, Lavere rente vil i beste fall være et lite bidrag. Hovedløsningen er uansett å få forbruket ned. Ikke glem det.