torsdag 22. juli 2021

Fornuftig bruk av ekstra penger

De fleste vil oppleve at de av og til får inn noen små eller store beløp ekstra på kontoen. Det er penger en ofte ikke har budsjettert med og som lett kan bli sløst bort. Dersom det er små beløp vil det ikke gjøre noen stor forskjell uansett. Det er faktisk en grunn til ikke å bruke dem, men betale ned på gjelden.

Det er viktig å venne seg til ikke å bruke alt det som kommer inn ekstra. Du må legge forbruket på et nivå du er komfortabel med. Da er det ingen grunn til å bruke mer bare fordi du har mer.

Mens du betaler ned gjelden kan det være lurt å presse forbruket midlertidig litt ekstra ned. Du kan da øke det litt når gjelden er nedbetalt.

En slik vane hjelper deg til å betale ned gjelden og vil også hjelpe deg senere med å bygge formue. Den eneste grunn til å øke forbruket må være at en har en uakseptabel lav levestandard og har penger.

Mer penger på kontoen er i seg selv ingen grunn til å øke forbruket. Skulle du bli så rik at du ikke har behov for å spare kan du øke forbruket til det du tjener. Men det tar en tid å komme dit.

Ha en regel om at alt ekstra skal brukes til å betale ned gjeld. Uansett.

Her er noen eksempler på ekstrapenger:

  • Renter du får på brukskonto
  • Trumf-bonus
  • Kjøpeutbytte fra Coop
  • Penger tilbake på skatten
  • Utbetaling av bonuser og overtid

Det du kan klare deg uten med lite penger kan du også klare deg uten om du har mer penger. Det bør være holdningen til gjelden er nedbetalt og formuen er bygget opp til det nivå du syns den må være.

Bli kvitt kredittkortgjeld