onsdag 18. januar 2023

Alternativer til kredittkort

Et kredittkort tjener hovedsakelig tre formål. Kortet kan brukes som betalingsmetode, gir mulighet for å låne penger og gir tilgang til rabatter.

Betalingsmiddel

Et bankkort med VISA fungerer like bra når du skal betale. Ved misbruk har du de samme rettigheter som ved bruk av kredittkort.

Dersom transaksjonen går gjennom Visa eller Mastercard har de refusjonsordninger som gjelder uavhengig om kortet er et debetkort eller kredittkort.

Brukerstedet vil uansett være ansvarlig hvis de ikke leverer som avtalt.

Behov for lån

Dersom formålet er å låne penger finnes det noen alternativer. Du kan ta opp et forbrukslån. Du får ingen rentefrie dager, men renten vil normalt være lavere en på kredittkort. Slike lån har ofte etableringsgebyr og månedsgebyr. Det kan likevel bli billigere hvi du trenger et større beløp som skal betales ned over tid.

Et annen alternativ er å ganske enkelt spare opp penger.

Dersom du trenger en reserve liggende mens du sparer opp penger kan en løsning være en kreditt på lønnskontoen. I noen tilfeller er dette helt gratis så lenge du ikke bruker av kreditten. Du får ingen rentefrie dager. Men renten er gjerne litt lavere enn på kredittkort. En fordel er at alle innbetalinger til lønnskontoen automatisk reduserer gjelden. Alle avtalegiroer og faste oppdrag går som normalt.

I noen tilfeller kan du foreta et kjøp og få en regning du betaler senere.

Bonuser og rabatter

Det finnes rabattordninger som ikke forutsetter bruk av kredittkort. Dette gjelder Trumf, Coop og SAS Eurobonus. Du trenger derfor ikke kredittkort for å få slike rabatter.

En god helårs reiseforsikring vil ofte være bedre enn den som følger med kredittkortet. En fordel er at en slik forsikring gjelder uavhengig av hvordan du betalte for reisen. Det koster noen hundrelapper i året.

Selv om det finnes gode alternativer til kredittkort kan det likevel være noen tilfeller der du ønsker kredittkort.