tirsdag 10. juli 2012

Få lavere rente

Folks forhold til forbruksgjeld er todelt. De som ønsker å låne fokuserer på hvor mye de kan få og hvor fort. De som har mye forbruksgjeld de vil bli kvitt fokuserer på forbrukskutt og maksimal nedbetaling av gjeld. Alt dette er forståelig. Men det er like viktig å fokusere på rentene. Usikrede lån er dyrere enn boliglån. Det aksepterer folk. Men ingen burde betale mer enn nødvendig. Det er store forskjeller i rente på forskjellige kredittkort og forbrukslån.

Har du 50.000 i gjeld på et kredittkort til 22,5 % rente tar det 17 år og 8 måneder å betale det ned hvis du bare betaler minimum. Flytter du gjelden til Santander Red, sa øker den til 50.530 p.g.a. kontantuttaksgebyret. Den er likevel nedbetalt 5 år og 7 måneder raskere. Du sparer 310 kr i renter bare første måneden.

Har du mye forbruksgjeld kan et refinansieringslån være et alternativ. På 300.000 kr skal det bare 5 % lavere rente for at du spare 1000 kr i måneden. Det er store forskjeller i renten slik at 5-10 % reduksjon ikke er umulig.

Har du mange små lån og kreditter med høy rente og månedsgebyr er det mye penger å spare på å samle dette. For noen er det beste å flytte gjelden til et billigere kredittkort. For de med mye gjeld kan et refinansieringslån være bedre.