mandag 24. mai 2021

Problemer med Amex

 Amex er et faktureringskort der det i utgangspunktet ikke er noen fastsatt kredittgrense og hele saldoen må betales ved forfall. Det kan virke disiplinerende på forbruket. SAS Amex gir Eurobonuspoeng som kan brukes til å betale flybilletter. Du kan velge Amex uten årsavgift, men vil du ha tilleggstjenester eller bedre poengopptjening må du betale høy årsavgift. Amex har en høy vekslingsavgift på 2,5 %, Det blir dermed et dyrt kort å bruke i utlandet.

Det er to store svakheter med Amex

Ingen fastsatt kredittgrense

Med Amex er det i utgangspunktet ingen fast kredittgrense. Det betyr ikke at du kan belaste kortet så mye du vil. Amex må godkjenne hver enkelt transaksjon. Bruker du mer enn normalt legger de inn en sperre. Du vet ikke på forhånd når den slår inn. Du kan oppleve at sperren plutselig slår inn selv om gjelden er lavere enn  det du har at tidligere måneder. Det ser på det totale forbruket over en lengre periode når de avgjør om en transaksjon skal gå igjennom. Konsekvensen er at du aldri vet om kortet blir akseptert. Beløpsgrensen fastsettes av Amex og den kan endres opp eller ned uten at du får noe forhåndsvarsel. I bestefall får du en tekstmelding. Der står det bare at du bruker mer enn normalt og at kortet kan bli avvist.

Begrenset antall brukersteder

Det er bare en institusjon som utsteder Amex. Kortet har ikke like mange brukersteder som Visa og Mastercard. Du vil derfor oppleve at mange som tar kredittkort ikke tar Amex.

Det er opprettet en nettside AmexVenn som har en oversikt over brukersteder i Norge.

American Express